Twee weken geleden (22 juni 2016) kwam Flexera met het persbericht dat de populaire EK apps veiligheidsrisico’s kunnen opleveren voor ondernemingen. Met EURO 2016 in volle gang maken de miljoenen voetbalfans ter wereld gebruik van populaire apps en programma’s om op de hoogte te blijven, te gokken en content te streamen. Tussen die fans zitten ongetwijfeld ook medewerkers van bedrijven die op hun computers, BYOD apparaten en mobieltjes onveilige applicaties gebruiken.

Toegang tot gevoelige gegevens

Volgens Maureen Polte, Vice President Product Management bij Flexera, beseffen CIO’s zich waarschijnlijk niet hoe deze populaire apps toegang kunnen hebben tot zeer gevoelige gegevens. Dit kunnen allerlei soorten gegevens betreffen, zoals locatie tracking, telefonie, advertentienetwerken, in-app aankopen, sociale netwerken en microfoons.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor programma’s die op computers en laptop worden gedownload door medewerkers. Flexera drukt organisaties al tijden op het hart dat de de Bring Your Own Device-trend en de consumerisatie van IT grote uitdagingen creëert. De grenzen tussen werk en privé vervagen en consumenten eisen self-service toegang tot zakelijke dienstverlening vanaf al hun apparaten. Het is dus voor organisaties noodzakelijk om al deze lekken fatsoenlijk te dichten.

Massaal gebruik apps tijdens EURO 2016

Tijdens EURO 2016 lijkt het onvermijdelijk dat werknemers programma’s en apps gebruiken (tijdens het werk). Een aanzienlijk deel van deze apps heeft volgens onderzoek van Flexera toegang tot de systemen en data van bedrijven. Niet alle ontwikkelaars zijn nou eenmaal te vertrouwen. Wat betreft het beveiligen van de computers binnen een organisatie zijn strenge afspraken en een gedegen patch management daarop het antwoord.

Ontdek meer over patch management!

 

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring