McAfee Labs, dat deel uitmaakt van Intel Security, presenteerde in november 2015 het ‘Threats Predictions’ report 2016. Deze voorspellingen voor de komende vijf jaar baseerde het lab op interviews met 21 cyber security experts. Waar gaan het gedrag en de doelen van aanvallers heen? En hoe zal de markt daarop reageren?

 

Meer gebruikers, meer data, meer cloud-opslag

Alweer 5 jaar geleden voorspelde McAfee Labs dat meer gebruikers, meer data en een grotere cloud-opslag gevolgen zouden hebben voor organisaties: meer bedreigingen en kwetsbaarheden. Deze voorspellingen zijn de afgelopen jaren uitgekomen, maar de experts stellen dat dit nog maar het begin is.

Openbare WiFi-netwerken, smartphones en opgeslagen informatie in de cloud zorgen ervoor dat beveiligingsoplossingen zich moeten aanpassen aan verschillende apparaten en processen. Ook ons flexibele werkgedrag via thuisnetwerken en privésystemen, zorgt ervoor dat cybercriminelen via werknemers toegang kunnen krijgen tot bedrijfsnetwerken.

Ingangen voor cyber criminaliteit

Apparaten zullen in de dichtbije toekomst natuurlijk nog gevarieerder worden. Door de razendsnelle groei van technologie worden we geconfronteerd met interessante uitdagingen. Toestellen zoals ‘smart watches’ en ‘connected cars’ zijn nog in de beginfase, waardoor de beveiliging niet optimaal is. De ‘wearables’ zijn daarom ook zeker een interessant doelwit voor cybercriminelen. Deze apparaten kunnen namelijk een ingang betekenen tot de achterliggende structuren van een bedrijf dat tot doelwit is gemaakt. Momenteel worden technici uitgedaagd om een geschikte beveiliging voor al deze diverse apparaten te ontwerpen.

 

Lees ook >> BYOD (Bring Your Own Device) naar de werkplek: is dat wel zo veilig?

Trend voor 2016: Sharing Threat Intelligence

Allereerst wordt geconcludeerd dat het van groot belang is dat organisaties, bedrijven en partners actief informatie met elkaar gaan delen over cyber security. De uitwisseling tussen publiek en privaat moet vlot verlopen zodat cybercriminelen gezamenlijk weerstand kan worden geboden. Ook blijkt uit het rapport dat steeds meer aanvallen gericht zullen zijn op het ontfutselen van informatie en gegevens, zoals persoonsgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden. Hier zullen we ons dus goed tegen moeten wapenen. Ook aanvallen op systemen en data waarbij criminelen datatransacties kunnen wijzigingen, worden een aandachtspunt in 2016.

Ontwikkelingen in beveiliging

Verder kaart het rapport ontwikkelingen aan voor zowel consumenten als de zakelijke markt. Die tonen dat beveiliging een steeds groter marktonderdeel wordt. Samenwerking wordt dus belangrijk. Met de snelle opkomst van grote aantallen aan bedreigingen, zal 1 softwarepakket niet op elk vlak de beste beveiliging kunnen bieden. Het is daarom belangrijk dat klanten een combinatie kunnen maken met verschillende software oplossingen die elk hun eigen kracht en expertise hebben.

Veilig de toekomst tegemoet? Ontdek ons diverse aanbod aan MSP en software beveiligingen!

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring