Jarenlang hielden Mac en iOS gebruikers voet bij stuk dat Apple-software veiliger was dan Microsoft-software. Hoewel het Mac-besturingssysteem een tijd beter ervaren werd dan het Windows-besturingssysteem, maakten de rapporten van het National Vulnerability Database (NVD) duidelijk dat MAC-OS en iOS de meeste vulnerabilities in 2014 vertoonden. In de blog van TalkTechToMe wordt toegelicht dat Microsoft besturingssystemen nog steeds een aanzienlijk aantal kwetsbaarheden vertonen, maar niet langer in de top 3 staan. Apple met OS X en iOS staan in 2014 aan de top, gevolgd door de Linux en Windows.

iOS, Microsoft of Linux. Hoe kwetsbaar is jouw besturingssysteem?

Deze verandering is ook niet zo vreemd. Toen Apple-producten meer en meer marktaandeel wonnen, was het slechts een kwestie van tijd voordat hackers kwaadaardige software ontworpen om in te breken in deze besturingssystemen en applicaties. De populariteit van een besturingssysteeem verhoogt dus de kans op vulnerabilities. Om deze zwakke plekken aan te pakken, wordt de frequentie van beveiligingsupdates vaak ook hoger.

Besturingssystemen worden meer en meer een kwetsbaarheid in een computer of netwerk, maar ook applicaties zijn een ernstig probleem. Voornamelijk web-based applicaties zoals online bankieren zijn interessante doelwitten. Wanneer er wordt gevraagd om de software bij te werken, is het daarom belangrijk om dit te doen! Deze updates zorgen ervoor dat je smartphone beveiligd blijft tegen mogelijke aanvallen.

GFI Languard beschermt je desktop en apparaten!

Maar ongeacht het besturingssysteem en het aantal vertoonde vulnerabilities, is het ieders verantwoordelijkheid om de beveiliging hoog te houden. Iedereen kan immers een doelwit zijn van virussen, malware en dergelijke aanvallen. Cristian Florian licht aan het einde van de blog toe:

At the end of the day, however, an IT admin’s attention should be on ALL products in his network and not limited to those at the top of the vulnerability list; neither should the assumption be made that those further down the list are safer. Every software product can be exploited at some point. Patching is the answer and that is the key message.

Met de grote groei aan vulnerabilities is updates uitvoeren van groot belang, maar niet voldoende. Applicaties van derden zijn net zo problematisch. Bescherming nodig en wil je ontdekken hoeveel kwetsbaarheden in jouw netwerk rond schuilen of hoeveel patches ontbreken? Ervaar de beste beveiliging met GFI Languard en probeer de gratis trial!

Lees meer over de GFI netwerkbeveiliging voor elk besturingssysteem!

Lees ook >> Toenemende cyber crime in 2018!

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring