Kwetsbaarheden in softwareprogramma’s kunnen ernstige gevolgen hebben voor bedrijven en vaak grote schade aanrichten. Daarom wil je ten aller tijde je bedrijfsgegevens beveiligen. Het is belangrijk om alert te zijn als het gaat over de risico’s van kwetsbaarheden in toepassingen. Zelfs binnen de informatiebeveiligingssector worden de gevaren sterk onderschat! Ben jij al eerder eens in aanraking met Heartbleed, Shellshock of POODLE? Dan weet je waar we het over hebben.

Bescherm je bedrijfsnetwerk!

Door de vele processen binnen je bedrijf hebben een hoop toepassingen of applicaties toegang nodig tot de bedrijfssystemen. Sommige toepassingen maken verbinding met cruciale databases, anderen gaan voortdurend online om up-to-date informatie te verzenden en/of te ontvangen. Deze noodzakelijke toegang kan zich echter snel tegen je keren als toepassingen kwetsbaar blijken voor aanvallen. Hoe kun je dan adequaat je bedrijfsgegevens beveiligen? Door deze vulnerabilities in de toepassingen te identificeren en te verwijderen voor aanvallers erin slagen die kwetsbaarheden uit te buiten.

Hoe ernstig zijn vulnerabilities in toepassingen?

Kwetsbaarheden in toepassingen zijn al lang geen niche-onderwerp meer. Onderzoek door Secunia Research toont aan dat het aantal gedetecteerde kwetsbaarheden in de afgelopen vijf jaar is gestegen met maar liefst 55%!

In 2015 werd een selectie van de 50 meest voorkomende endpoint-toepassingen beoordeeld op bekende kwetsbaarheden. Er werden maar liefst 1.348 kwetsbaarheden ontdekt, bij 17 producten van 7 verschillende software-fabrikanten. Dat wil zeggen dat er 1.348 mogelijkheden zijn waarbij een organisatie onder vuur kan komen te liggen. De omvang van het probleem is dus enorm.

Microsoft software vs derden

Een groot deel van kwetsbaarheden worden gevonden in Microsoft toepassingen. Microsoft ontwikkelt gelukkig voortdurend patches waarna een Windows Update deze zwakke plekken meestal kan verhelpen.

Kwetsbaarheden in toepassingen van niet-Microsoft-software vormen een nóg grotere bedreiging. Hier ontbreken immers routinematige beveiligingsupdates. Van browsers tot PDF-lezers en andere nuttige tools, bij software van derden ontbreekt meestal de mogelijkheid om kwetsbaarheden in software gecentraliseerd en efficiënt te verhelpen. Je bedrijfsgegevens beveiligen met patch management is daarom cruciaal.

Lees ook >> Mac of iOs gebruiker? Opgelet!

Inzicht in patch management beleid

Leidt jouw bedrijf nog geen krachtig patch management beleid ? Dan wordt tijd om inzicht te krijgen in datgene wat je tegenhoudt. Het is verstandig om mogelijke misvattingen over kwetsbaarheden aan te kaarten, zodat een gedegen bestrijding kan worden opgezet, die deel uitmaakt van een breder veiligheidsbesef.

Uitdagingen in bedrijfsgegevens beveiligen

Organisaties zullen steeds meer geconfronteerd worden met de overweldigende uitdagingen in het beveiligen van bedrijfsgegevens. Voordat je begint met zoeken naar bekende kwetsbaarheden in de applicaties, is het belangrijk om te bepalen welke uitdagingen voor jou zullen gelden en hoe je dit aan kunt pakken. De komende weken zullen we uitleggen hoe we met de juiste tools patch management beter beheersbaar kunnen maken!

 

Volgende keer >> 3 factoren voor onvoldoende bescherming van bedrijfsnetwerk

Heb je alvast enkele vragen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over efficiënt patch management!

 

Zie ook:
Meer informatie over Secunia/Flexera

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring