Je hoort het zo vaak: internet is verslavend, we zijn afhankelijk van onze smartphones en niemand kan nog zonder computers. Ondanks alle positieve ontwikkelingen wordt internet en technologie voortdurend afgeschreven als gevaarlijk en onbetrouwbaar. Of komt hier nu verandering in? En maakt het negatieve imago ook een beetje plaats voor wat optimisme? Mensen lijken volgens de laatste trends in 2016 een dubbele relatie te gaan creëren met technologie.

Angst voor technologie

Aan de ene kant zijn mensen angstig ten opzichte van technologie en vertrouwen ze niet altijd op de privacy en veiligheid. Dit komt mede omdat er al grote schade aan de mens is verricht door het gebruik van technologie. Er heerst angst dat onze gegevens misbruikt worden en dat we in een wereld van ‘Big Brother’ leven. Hier moeten we dan ook voorzichtig mee omspringen. Het is belangrijk dat bedrijven en particulieren zich voldoende gaan en blijven beschermen tegen criminelen.

Een positieve kijk

Naast een gevoel van sociale afzondering, angst en onbetrouwbaarheid, blijkt uit het Visual Trends Report 2016 van Getty Images dat zich ook een positieve kijk ontwikkeld. Op basis van de gebruikte zoektermen op hun sites leidden ze af dat hun bezoekers steeds vaker op zoek zijn naar afbeeldingen geassocieerd met technologie. Afbeeldingen die mens en technologie samenbrengen en technologie als een verlengde van de mens presenteren. Getty Images definieert deze trend als de ‘extended human’.

Hoewel het natuurlijk al langer realiteit is dat technologie ons praktische voordelen en ontwikkelingsmogelijkheden biedt, was een negatief beeld heersend. Nieuwe trends lijken hier nu verandering in te brengen. Een groei in interesse en voorkeur zorgen ervoor dat technologie meer geaccepteerd wordt in onze omgeving, op een steeds positievere manier.

Tijdens CES 2016, een tech show in Las Vegas die nieuwe technologieën presenteert, bleek dat robots steeds vaker een helpende hand aan de mens bieden. Mens en machine krijgen meer overeenkomsten waardoor het enge beeld plaats kan maken voor een vertrouwde kijk en positieve emoties. Denk aan smart watches, wearables en fitnessarmbanden. Ook toonde een Japans onderzoek aan dat mensen empathie voor robots vertonen wanneer deze pijn ervaren. Het lijkt er dus op dat het technologische pessimisme plaats maakt voor optimisme.

De groei van cybercriminaliteit

Wat zal de toekomst brengen? De technologische trends en ontwikkelingen zullen het leven van de mens nog meer in kwaliteit verbeteren. Denk aan smart toestellen, real time ontwikkelingen, verbeteringen in onderwijs en geneeskunde. De omarming van mens en technologie brengt dus aanzienlijke voordelen met zich mee en zet technologie in een positief daglicht. De stijgende groei van cybercriminaliteit is echter zeker iets waar we stil bij moeten blijven staan en onszelf tegen moeten wapenen. Met elke nieuwe technologische ontwikkeling groeit ook de kans op hacking en veiligheidsrisico’s.

Als ondernemer of organisatie blijft het daarom van het grootste belang om zich goed te beveiligen tegen het grote aantal dreigingen. DCC Nederland kan je hierbij helpen met de beste beveiligingspakketten. Ben je op zoek naar een goede reseller? Neem contact met ons op!

Deze website maakt gebruik van functionele, tracking en analytische cookies. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring