Waar moet je op letten bij het zoeken naar een praktische en echt efficiënte oplossing om je bedrijf te beschermen? Vind onderstaand antwoorden op de meest voorkomende vragen…
Wat zijn Privileged Accounts (bevoorrechte accounts) eigenlijk?
Kwaadwillenden zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens van bedrijven. Deze dreiging kan zowel extern als intern zijn, dus van binnenuit. Daarom zoeken organisaties steeds vaker naar oplossingen die de bedrijfsgegevens echt kunnen beschermen.
Om toegang tot de waardevolle bedrijfsdata te controleren en beheren gebruikt men Privileged Accounts. Deze accounts hebben extra rechten om bijvoorbeeld bepaalde handelingen te kunnen doen of om bepaalde applicaties te kunnen beheren. Meestal beschikt alleen het management over deze accounts en natuurlijk IT beheerders. Andere werknemers kunnen alleen met toestemming toegang verkrijgen.
Hoewel het uiterst belangrijk is, blijkt een goede controle vaak gebrekkig te zijn. Daarom is er behoefte aan een tool die echt in staat is om deze toegang te sturen en te volgen, kortom te beheren. Je wil immers weten wie, waar en wanneer welke toegang heeft gehad en wat er tijdens de toegang precies gedaan is. Om dit te bereiken biedt een PAM oplossing alle mogelijkheden.
Waarom zou ik investeren in een PAM-oplossing?
Gebrek aan controle op toegang tot bepaalde gegevens binnen een onderneming kan leiden tot verlies van bedrijfscontinuïteit. Oorzaak hiervan is bijvoorbeeld het lekken van (gevoelige) informatie binnen en buiten het bedrijf of het verliezen van toegang tot bedrijf kritische systemen.
Het inzetten van een PAM-oplossing blijkt uitkomst te bieden omdat zij in staat is om Privileged Access te regelen.
Binnen een PAM oplossing kan je aangeven welke users bepaalde accounts, applicaties, apparaten, processen en interne systemen kunnen gebruiken en beheren. Dit voorkomt aanvallen van buitenaf, die kunnen optreden als gevolg van niet oplettende medewerkers of het delen van gevoelige informatie binnen het bedrijf.
Zijn PAM-oplossingen echt veilig?
Veelal zien wij externe aanvallen vaak als ons enige risico. Bedreigingen van binnenuit kunnen echter ook een hele organisatie in gevaar brengen. Hierbij zijn het niet alleen de eigen werknemers die risico’s vormen, maar ook bijvoorbeeld consultants, externe partijen en toeleveranciers. En wat dacht je ex-medewerkers die nog steeds toegang tot data hebben ook al zijn zij al lang vertrokken?
Oneigenlijke toegang kan leiden tot schade die opzettelijk of per ongeluk wordt veroorzaakt. Wat de reden ook is, in alle gevallen kunnen de gevolgen verstrekkend en zelfs onomkeerbaar zijn.
Een PAM oplossing zal organisaties helpen om het beveiligingsniveau aanzienlijk te verhogen. Daarom heeft bijvoorbeeld Gartner PAM al 2 jaar op rij gekozen als het nummer 1 beveiligingsproject voor CISO’s.
Als het gaat om het verminderen van risico’s binnen een organisatie, wordt PAM als de meest efficiënte en onmisbare oplossing beschouwd.
Senhasegura biedt bijvoorbeeld een zeer efficiënte oplossing die de klant beschermen tegen mogelijke gegevensdiefstal, en je kan de acties van beheerders op netwerken, servers, databases en apparaten volgen. Dit alles gebeurt in overeenstemming met strikte wereldwijde normen zoals ISO 27001, PCI DSS, HIPAA en Sarbanes-Oxley.
Hoe vermindert PAM de bedreigingen van binnenuit?
De PAM-oplossing beperkt interne en externe bedreigingen. Bijvoorbeeld door alle inloggegevens te beschermen in een centrale, beveiligde kluis waartoe maar weinig mensen (met aparte toestemming) toegang hebben.
Toegang kan worden beperkt, zodat alleen geautoriseerde personen persoonlijke klantgegevens, handelsgeheimen, lopende onderhandelingen, intellectueel eigendom, financiële gegevens, enz. kunnen raadplegen.
Privileged Access Management kan bepalen welke toegang op welk moment elke medewerker heeft. Zo kunnen ze alleen informatie raadplegen die relevant is voor hun taken, en kan bij een wijziging van functie of taken de toegang direct worden ingetrokken. Dit alles wordt beheerd door het systeem, of ze nu lokaal of op afstand werken.
Naast de bescherming van binnenuit is het ook mogelijk om de toegang tot externe inhoud op websites en cloud applicaties te beperken.
Is het mogelijk om mijn wachtwoorden ook in de cloud te beschermen?
Ja. Senhasegura biedt een cloud-native wachtwoordkluis. De SaaS-service beschermt jouw inloggegevens, biedt wachtwoordrotatie, auditing en monitoring aan van de opgeslagen accounts.
Met de SaaS variant verminder je de beheertaken en laat je het proces efficiënt verlopen. Hierdoor is de SaaS oplossing ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven.
Is PAM hetzelfde als IAM (Identity and Access Management)?
Nee. Hoewel beide het principe hebben om de data van een bedrijf te beschermen, werken de twee meestal op een complementaire manier, elk met zijn eigen functionaliteit.
Ter vergelijking kunnen we stellen dat PAM iets uitgebreider is. Identity and Access Management (IAM) is een tool die door beheerders wordt gebruikt om gebruikers eenvoudig te managen en de toegang tot bepaalde bedrijfsbronnen te legitimeren.
Desondanks heeft dit type systeem enkele lacunes als het gaat om bevoorrechte accounts. Een PAM oplossing werkt op een bredere en meer gedetailleerde manier en kan je informeren over alles wat er wordt gedaan, welke sessies zijn gestart en wie toegang heeft (gehad) tot bepaalde informatie.
Kortom, een PAM-oplossing regelt alles wat met toegang tot bedrijfsdata te maken heeft.
Heb je nog vragen over het onderwerp? Neem dan contact met ons op, wij zullen je over het inzetten in je eigen organisatie of bij je klanten adviseren.
De beveiliging van je bedrijf hoeft geen zorgenkindje meer te zijn.